Din „Diavolul si domnisoara Prym” (Paulo Coelho) – 1 –

„Oricum, toţi anii câţi rămăsese aşezată în faţa porţii casei sale în aşteptarea sosirii lui nu fuseseră în zadar, deoarece o învăţaseră să înţeleagă frumuseţea munţilor — ceva ce nu observase până atunci din simplul motiv că se născuse acolo şi era obişnuită cu peisajul”

„Berta îşi dădu brusc seama că simplul fapt de a şti că răul tocmai sosise în Viscos nu schimba cu nimic situaţia; diavolii vin şi pleacă mereu, fără ca prezenţa lor să aibă neapărat vreo urmare. Ei bat în mod constant lumea, uneori doar ca să vadă ce se mai întâmplă, alteori ca să pună la încercare un suflet sau altul, dar sunt nestatornici şi-şi schimbă ţintele fără nici o logică, ghidaţi numai de plăcerea unei bătălii care ar merita să fie dată.”

„Ca o bună ex-catolică, nu dădea nici o crezare tradiţiilor şi superstiţiilor, mai ales celor din Viscos, care-şi aveau rădăcinile în vechea civilizaţie celtică ce fusese cândva predominantă în zonă. “Un tunet e pur şi simplu un fenomen natural. Dacă Dumnezeu ar vrea să le vorbească oamenilor, n-ar folosi mijloace atât de indirecte.””

„— Mi-aţi promis că dacă vin cu dumneavoastră, îmi veţi răspunde la orice întrebare.

— În primul rând, să nu crezi în promisiuni. Lumea e plină de ele: bogăţie, mântuire veşnică, dragoste fără sfârşit. Unii cred că pot să promită orice, alţii acceptă tot ce le asigură zile mai bune, aşa cum trebuie să fie şi în cazul dumitale. Cei care promit şi nu se ţin de cuvânt sfârşesc în neputinţă şi frustrare; la fel se întâmplă şi cu cei care îşi respectă promisiunile făcute.”

„Îşi dăduse seama că există două lucruri care te împiedică să-ţi realizezi visele: gândul că sunt imposibile sau, printr-o bruscă răsturnare a rotii norocului, faptul de a le vedea transformându-se în ceva posibil când te aştepţi mai puţin. Ei bine în acest moment apare spaima de un drum care nu ştii unde duce, de o viaţa cu provocări necunoscute, de posibilitatea ca lucrurile cu care suntem obişnuiţi să dispară pentru totdeauna. Oamenii vor să schimbe totul, dar în acelaşi timp, ar dori ca totul să rămână la fel.”

5 răspunsuri so far »

 1. 1

  cartim said,

  Esti al doilea blogger din lista mea care citeste Coehlo 😛
  aici il vezi pe primul , pe Ariel http://we3d.net/

 2. 2

  Ioana_du said,

  E, nu stiu daca se poate spune despre mine ca sunt cititoare de Coelho neaparat. Mai degraba mi-as asocia preferintele cu Rushdie, care are un stil absolut coplesitor.
  Coelho insa m-a surprins placut in cartea asta. 🙂

 3. 3

  Mai ce m-ai nimerit pe la ganduri…
  Multumesc Ioana.

  Intr-o alta odine de idei, de data aceasta mai fericita, vezi ca-ti voi acorda mopul de aur! E afisat la mine pe http://wwwsubliminart.blogspot.com/
  Ia-l! Il meriti! :))))))

 4. 4

  Ioana_du said,

  :))))) Dane, sa stii ca unul din gandurile mele aproape ascunse este de a castiga un premiu (sau mai multe!) pentru literatura. Asa ca multumesc, ce sa zic …. :))))

  Altele ar mai fi sa castig un Oscar, sa devin director de HR (ceea ce le presupune pe primele doua :D) …. si or mai fi cateva :))

 5. 5

  cartim said,

  Oscar???????? Pentru ce rol????????
  Rolul principal al Zanei Bune din ecranizarea de mare succes”,Taraculoare” 😛


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: